Καθώς το κάστρο είναι περίοπτο στην είσοδο ακριβώς του νησιού, αποτελεί κάθε χρόνο σημείο έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Τις πρώτες εργασίες στερέωσης και ανάδειξης δέχθηκε το μνημείο κατά τα έτη 1999-2001 από τη Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ και την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων έργων. Οι εργασίες που υλοποιήθηκαν τότε ήταν: εκτεταμένοι καθαρισμοί, μερική στερέωση τμημάτων των οχυρώσεων, αποχωματώσεις, κατασκευή ξύλινων κουφωμάτων και σιδηρών προστατευτικών πλεγμάτων, διαμόρφωση δίχωρου χώρου προκειμένου να καταστεί εκθεσιακός – εργασία που ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε – αποκατάσταση αγγλικών φυλακών για χρήση φυλακίου, κ.α.
Παρά τις εργασίες των ετών 1999-2001 το μνημείο εξακολούθησε να έχει πολλές ελλείψεις, ενώ απουσίαζαν εντελώς βασικές υποδομές για τους επισκέπτες. Η Υπηρεσία μας λαμβάνοντας υπόψη αφενός τη μεγάλησημασία του κάστρου, ως εμβληματικό μνημείο του νησιού, και αφετέρου ότι αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σύνολα οχυρωματικής τέχνης, που σώζονται στην Ελλάδα, ενέταξε και υλοποίησε δι’αυτεπιστασίας το έργο «Ανάδειξη κάστρου Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα» στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, που άλλαξε την εικόνα του εσωτερικού του μνημείου. Οι εργασίες ξεκίνησαν αρχές του 2018 και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023. Ο αρχικός προϋπολογισμόςήταν 550.000 ευρώ, ενώ κατά τη διάρκειά του, έγινε τροποποίηση, μεπαράλληλη αύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, καθώςπροστέθηκαν εργασίες, και ο τελικός προϋπολογισμός ανήλθε στα 860.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα: εκτεταμένες αποψηλώσεις και καθαρισμοί των κτηρίων και της οχύρωσης, κατασκευή κυκλικής διαδρομής περιήγησης στο εσωτερικό του κάστρου, η οποία εξυπηρετεί και άτομα με κινητικά προβλήματα, νέο φυλάκιο και νεοι χώροι υγιεινής.